Waarom zijn we allemaal zo verschillend?

Het 5minuten effect, ken jij dat ook?

Je ontmoet iemand die je niet kent en na 5 minuten heb je het gevoel dat je elkaar al jaren kent. Je ontmoet iemand anders en na 5 minuten heb je het gevoel, wij begrijpen elkaar totaal niet. We zijn allemaal verschillend en dat is helemaal niet erg. De een is extravert, de ander introvert, er is geen goed of fout. Waarom we verschillend zijn, dat heeft te maken met welk temperament we geboren worden.

Elkaar beter leren kennen

We kennen allemaal wel iemand die altijd aan het doen is, die heel hard kan werken of iemand die heel lui is en niet vooruit te branden. Waarom wil iemand heel graag naar een feestje en een ander totaal niet? Of spreekt je collega heel makkelijk voor groepen en moet jij er niet aan denken. In je relatie was het eerst zo geweldig en nu begrijpen jullie elkaar totaal niet meer. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Door de vier temperamenten kan je elkaar beter leren kennen.  Het gratis ebook over relatieproblemen geeft een goed beeld hoe verschillend we zijn en hoe belangrijk het is dat je elkaar goed begrijpt.

Download het gratis Ebook – GELUKKIG ZIJN MET JEZELF
Overzicht van de vier temperamenten en de 10 sleutels voor Persoonlijke en relaties coaching - Coach Ellen

We willen allemaal één ding!

We willen graag onszelf kunnen zijn en gelukkig. We willen ons goed voelen, goede dagen hebben. Maar toch doen we er weinig aan om dit te bereiken. We zijn allemaal uniek maar houden ons heel veel bezig met wat een ander van ons denkt. Wat heel jammer van je tijd is, simpelweg omdat je nooit de touwtjes van een ander in handen hebt. Maar wel die van jezelf. Door de vier temperamenten kan je er achter komen wat jou identiteit is, wie je echt bent! Zodat jij kan zeggen ik ben “Gelukkig met mijzelf”.

Jezelf zijn!

Toch is op de een of andere manier het gras altijd groener bij de buurvrouw.
Als je gelukkig wilt zijn met jezelf is het van belang dat je je bewust wordt wie je bent en waar je goed in bent, maar ook waar je aan moet werken. Je bewust zijn van je sterkten en zwakten. Jij kan kiezen wie je wilt zijn. Ik hoor je denken “Maar hoe doe ik dit dan? Waar moet ik beginnen?” De vier temperamenten kan je helpen om jezelf en elkaar goed te begrijpen. Waarom je de dingen doet zoals je ze doet. En waarom we zo verschillend kunnen zijn.

Meest gestelde vragen!

De vier temperamenten

Ik werk al 21 jaar met de vier temperamenten en laat ik je dit vertellen: het heeft niet alleen mijn leven veranderd maar ook dat van heel veel mensen die bij mij een coachingstraject hebben doorlopen.

Het geeft je de kans om te zijn wie je wilt zijn, je bewust te worden van waar je echt goed in bent. Leren omgaan met je zwaktes of er iets aan doen. Maar ook elkaar in een relatie beter te begrijpen, zowel privé als zakelijk, en dat werk doen wat echt bij je past.

Elk type heeft zijn eigen karaktereigenschappen, zowel sterk als zwak, ieder communiceert op zijn eigen wijze. Ook beleeft elk type zijn emoties op een zijn eigen manier. Zo kan je dus heel goed verklaren waarom we verschillend reageren op situaties.

De kracht van de vier temperamenten

De kracht van de vier temperamenten is eigenlijk de eenvoud. We worden allemaal met een temperament geboren en daarom is het voor sommige mensen ook thuiskomen als zij bij mij een test doen en hun persoonsbeschrijving lezen. Je laat aan jezelf zien hoe goed jij jezelf kent en het geeft je de kans om de beste versie van jezelf te worden.

De vier temperamenten op een rijtje

We onderscheiden 4 temperamenten: een Sanguinicus is een echte spreker, een Cholericus een echte doener, een Flegmaticus een echte beschouwer en een Melancholicus een echte denker.

Elk type heeft zijn eigen karakter eigenschappen en beleeft zijn emoties op zijn eigen manier. Dit model verklaart waarom we zo verschillend zijn. Download het gratis ebook “Gelukkig zijn met jezelf”. Waarin je kan lezen over de 4 temperamenten en de verschillende situaties.

Download het gratis ebook “Gelukkig zijn met jezelf”

De geschiedenis van de vier temperamenten

Oorspronkelijk werden in de Griekse oudheid vier persoonlijkheidstypen onderscheiden: het sanguinische, flegmatische, cholerische en melancholische temperament.

Tegenwoordig worden in de psychologie met ‘temperament verschillen’ de persoonlijkheidskenmerken aangeduid die tot de aanleg van een individu horen, in de vroegste kinderjaren al opvallen en tot op zekere hoogte erfelijk zijn. Het gaat daarbij om eigenschappen zoals de felheid en de mate van introversie of extraversie.

De geschiedenis van de vier temperamenten